miércoles, 23 de julio de 2014

A quina comarca hauria de pertànyer Masquefa? (I)

M'agradaria abordar ara un debat que fa anys que porta cua: a quina comarca ha de pertànyer Masquefa? Com ens organitzem territorialment? En fi, com que no m'agrada que els articles siguin massa extensos, tractarem el tema en dues parts. 

Vegem primer quina és la situació actual: Masquefa es troba actualment a la comarca de l'Anoia, a l'extrem sud-est. La situació geogràfica de Masquefa és bastant peculiar, donat que té una relació estreta amb Martorell -que no és capital de cap comarca- i una relació menys estreta amb Igualada, degut sobretot a les males infraestructures viàries que hi ha. Aquesta situació ha donat tradicionalment alguns problemes administratius i de serveis als veïns, que a vegades han hagut de buscar-los fora de l'Anoia, motiu pel qual s'han proposat algunes solucions i alternatives. En aquest primer article analitzarem la primera; i al segon article, les altres dues:


1. Una nova comarca, el Montserratí

Es tractaria de crear una nova comarca, una proposta que s'ha plantejat en diversos períodes tant per part dels municipis com de la Generalitat de Catalunya. Masquefa s'ha posicionat més d'un cop a favor d'aquesta proposta.
Capital: Martorell. 
Pobles que, em teoria, la integrarien: 

Baix Llobregat
Abrera
Castellví de Rosanes
Collbató
Esparreguera
Martorell (capital)
Olesa de Montserrat
Sant Andreu de la Barca
Sant Esteve Sesrovires
Anoia
El Bruc
Els Hostalets de Pierola
Masquefa
Piera
Alt Penedès
Gelida
Sant Llorenç d'Hortons
Vallès Occidental
Castellbisbal


Posicionament del Bloc:

Masquefa Regeneració considera que la idea és acceptable, sempre i quan el projecte sigui clar i creïble. Ho dic perquè, en primer lloc, he vist certes reivindicacions de què el Montserratí inclogui municipis que hi ha a l'altra banda de Montserrat, a l'àrea de Manresa (Sant Vicenç de Castellet, Castellgalí, etc) cosa que neutralitza els beneficis que en teoria hauria de portar -més connexió i proximitat entre els pobles- i per tant la converteixen en una comarca absurda i inviable. I en segon lloc, cal que tots els municipis del nostre voltant hi estiguin també d'acord, cosa que no està clar que sigui així: Piera, el Bruc, Gelida, Sant Llorenç d'Hortons o Castellbisbal han expressat discrepàncies en algunes ocasions, i en cap cas sóc partidari d'entrar a formar part de comarques noves tenint dos dels tres pobles que tenen més relació amb Masquefa en una altra comarca.

Dit això, si s'arriba a un acord entre tots, o almenys la immensa majoria dels municipis implicats (i propers!) i es constitueix una comarca lògica i amb voluntat de tenir una personalitat pròpia basada en Montserrat i la cultura Penedès, pot ser una bona solució. 


Estigueu atents a l'anàlisi de les altres dues alternatives al proper article!

No hay comentarios:

Publicar un comentario